Pages

20 September 2011

Super Moist Eggless Chocolate Cake

Ketika musim dingin, eh silap! Ketika bosan-bosan duduk di rumah dan tiba-tiba rasa mahu pula makan kek coklat. Entah kepingin ke, mengidam? Hahaha, dia rasa macam tekak nak makan sesuatu je! Susu segar memang ada dalam esbuk – tapi sudahnya saya terminum pula susu segar yang dah masam! Arghhhhh! Pening bagai dibuatnya! Akhirnya saya buang semua susu segar yang ada dalam esbuk! Chit!Alahai! Rasa macam tak mahu dah minum susu sebab terminum yang masam! Eee….

Akhirnya dapatlah juga saya mencari resipi kek sedap ini! Tak perlu guna pemutar telur, juga tanpa telur ia moist sangat-sangat dan tiada susu segar. Apalagi, saya terus bersilat di dapur! Ramai juga kakak-kakak blogger yang rajin up resipi kek ni di blog masing-masing. Saya boleh dikatakan ketinggalan juga serba serbi. Tapi saya tetap mahu mencuba. Paling saya mahu buat adalah kek gula hangus. Bilalah ya? Lalala. Okey, mari tengok gambar yang rasanya nampak jerawat-jerawat kek tu! Dan mari layan resipi.





DSC03783
Nampak tak jerawat saya?





Super Moist Eggless Chocolate Cake


BMT = Kek Coklat Lembab Power Tanpa Telur

Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack
Sumber : Izahdaut

Bahan-bahan : loyang 6-7 inci

1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
1 sudu kecil cuka atau jus lemon (Dihah guna Oren sunquick)

Cara-cara :
Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega.
Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas.
Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

Topping di atas kek coklat Dihah guna coklat masakan dicampurkan dengan beberapa sudu susu pekat manis dan sedikit butter. Hantam bagai sahaja. Tapi sedap. Hahaha.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan