Pages

09 Ogos 2011

Sagu lautan aiskrim

DSC03548

Amacam? Boleh layan dengan pencuci mulut paling menarik abad ini? Saya derhakakan resipi ini. Apa-apa pun boleh dibuat dengan sekelip mata jika bahannya ada. Seronok menikmatinya. Terasa cair-cair aiskrim dan sagu tersebut masuk ke dalam tekak dengan amat mabeles! Susu cair juga menyentap naluri saya selepas bertarawikh!

Encik abang memang tak suka dengan pencuci mulut ini. Tetapi sebab sagu berkenaan saya tutup rapat di dalam bekas dan disimpan di dalam peti sejuk! Fuh – rasanya bila sejuk lagi mantap! Mahu mencuba, mari saya kongsikan resipi ya.

Maaf noo…. ingatkan mahu kongsikan resipi nasi tomato dan ayam masak merah. Esoklah ya.

Sagu lautan aiskrim. *entah apa nama resipi ni..layan!

Oleh: Chep Dihah

Bahan-bahan

A
1 cawan sagu dibasuh bersih
2 cawan air.

B
1 cawan gula pasir
Gula merah *ikut kesukaan masing-masing
1 cawan air.

C
1 tin susu cair.
Aiskrim

Cara-cara:

1. Masak air (A) sehingga mendidih. Masukkan sagu dan masak sehingga sagu kembang. Sagu dikeluarkan dan ditoskan di tapis. Lalukan dengan air masak dan tapis.
2. Masak bahan B sehingga pekat. Sejukkan
3. Masukkan sagu di dalam bekas, tuangkan susu cair. *susu cair boleh digantikan dengan santan. Air gula diletakkan dua sudu dan letakkan aiskrim.
4. Boleh dinikmati lepas berbuka puasa ya. Mahu lebih sedap, bolehlah ditambah coklat cip.

Senang bagai bukan?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan