Pages

15 Jun 2011

Muffin Pisang Kukus

255740_10150218025099516_829239515_7154371_6411713_n


Muffin Pisang Kukus

Muffin pisang buatan pertama saya yang tak berapa menjadi kerana esen pisangnya terlebih! Tapi tetap lembut walau amat pahit kerana rasa esennya. Nasib baik encik abang kata, dia mahu bawa ke kilangnya. Saya tersilap sikit membancuh kerana melebihkan telur 1 biji dan gula perang! Mungkin itu sebabnya resipi ini tak menjadi. Tak apa, saya akan cuba lagi. *memanglah frust sangat malam tadi sebab kuih ini tak sedap! Huwaaaa

Okey, untuk kawan-kawan yang mahu mencuba bolehlah ya!


Bahan-bahan :


Sumber : Kak CT & Mat Gebu



1 1/2 cawan tepung gandum

*1 camca teh baking powder

*1/3 camca teh garam halus

*3/4 camca teh soda bicarbionate * ( *disatukan dan diayak)

3 biji pisang emas, dilecek halus

1 camca besar mayonnaise

1 biji telur gred B

Beberapa titik esen pisang

1/3 cawan gula perang @ soft brown sugar (resipi asal guna 3/4 cawan gula halus)

1/3 cawan mentega cair (Dihah guna minyak jagung Daisy)


Cara-cara :
1. Panaskan kukus. Dalam satu bekas, satukan telur, gula perang dan mayonnaise, kacau rata dengan whisk hingga sebati. *Dihah guna senduk saja! Tapi gebu dan lembut! Masukkan pisang, minyak jagung daisy, esen pisang. Kacau rata.


2. Masukkan tepung yang telah diayan bersama bahan2 yang bertanda * tadi, gaul pantas hingga sebati, jangan gaul lama2.


3. Sudukan ke dalam bekas muffin yang telah disediakan terlebih dahulu sebanyak 3/4 penuh. Kukus 20 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan.

Okey, yummy! Boleh siap dimakan. Jangan lebihkan esen pisang ya! hehehe

Tiada ulasan:

Catat Ulasan